Project information
The complex microbiota of cheeses – new methods of evaluating its composition and safety for subsequent use in cheese technology
(Nature in Cheese)
- Project Identification
- QL24010251
- Project Period
- 3/2024 - 12/2028
- Investor / Pogramme / Project type
- Ministry of Agriculture of the CR
- MU Faculty or unit
- Faculty of Medicine
- Cooperating Organization
-
Prague Institute of Chemical Technology
- Responsible person doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.
MADETA a. s.
Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně v poloprovozních podmínkách otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou přidanou hodnotou v průmyslových i farmářských provozech. Projekt usiluje také o zvýšení standardnosti výroby a bezpečnosti monitorováním výskytu nežádoucí mikrobioty. Dalším cílem projektu je testování a zavedení molekulárně-genetických metod pro monitorování výskytu nežádoucí mikrobioty a výskytu přenositelných genů antibiotické rezistence u kontaminujících i prospěšných mikroorganismů.
Sustainable Development Goals
Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.