Informace o projektu
Komplexní mikrobiota sýrů – nové metody hodnocení jejího složení a bezpečnosti pro následné využití v technologii sýrů
(Nature in Cheese)
- Kód projektu
- QL24010251
- Období řešení
- 3/2024 - 12/2028
- Investor / Programový rámec / typ projektu
- Ministerstvo zemědělství ČR
- Fakulta / Pracoviště MU
- Lékařská fakulta
- Spolupracující organizace
-
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
- Odpovědná osoba doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc.
MADETA a. s.
Cílem projektu je izolovat, vytipovat a následně v poloprovozních podmínkách otestovat kmeny ze skupiny nezákysových bakterií mléčného kvašení s vhodnými technologickými, protektivními a některými probiotickými vlastnostmi, které budou využívány pro výrobu sýrů s vysokou přidanou hodnotou v průmyslových i farmářských provozech. Projekt usiluje také o zvýšení standardnosti výroby a bezpečnosti monitorováním výskytu nežádoucí mikrobioty. Dalším cílem projektu je testování a zavedení molekulárně-genetických metod pro monitorování výskytu nežádoucí mikrobioty a výskytu přenositelných genů antibiotické rezistence u kontaminujících i prospěšných mikroorganismů.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.