Project information
Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů
(LOKPOTS)
- Project Identification
- GP13-38994P
- Project Period
- 2/2013 - 12/2016
- Investor / Pogramme / Project type
-
Czech Science Foundation
- Postdoctoral projects
- MU Faculty or unit
- Faculty of Social Studies
Studium lokálních potravinových systémů, které vychází z širšího konceptu ekonomické lokalizace a je součástí širokého pole výzkumu udržitelných možností produkce potravin v rámci sociální geografie, se v posledním desetiletí stalo předmětem živoucí akademické debaty. Stále ovšem zůstává mnoho nezodpovězených otázek ohledně sociálních, environmentálních a ekonomických dopadů těchto lokálních potravinových systémů. Tato studie využívá rámec tzv. sociálního metabolismu, tedy studia energetických a materiálových zásob a toků určitého definovaného systému, a koncept lokálního multiplikátoru, tedy studia peněžních toků v rámci lokální ekonomiky. V rámci tříletého projektu budou provedeny tři hloubkové empirické studie energetického, materiálového a peněžního metabolismu tří vybraných lokálních potravinových systému (komunitně podporovaného zemědělství, organického bedýnkového systému a malé konvenční farmy). Získané výsledky budou publikovány formou 4 recenzovaných odborných článků, 3 prezentací na konferencích, 2 odborných seminářů a 1 recenzované editované monografie v angličtině.
Publications
Total number of publications: 9
2018
-
Organic farming in the past and today : sociometabolic perspective on a Central European case study
Regional Environmental Change, year: 2018, volume: 18, edition: 4, DOI
-
Sociální metabolismus - jak měřit vztah přírody a společnosti?
Geografické rozhledy, year: 2018, volume: 27, edition: 4
2017
-
Conclusions : Promises and Challenges for Sustainable Agri-food Systems
Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, year: 2017, number of pages: 12 s.
-
Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic
Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, year: 2017, number of pages: 37 s.
-
Introduction : Key Concepts, Debates and Approaches in Analysing the Sustainability of Agri-Food Systems
Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems, year: 2017, number of pages: 25 s.
-
Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems
Year: 2017, type: Editorship of scientific publication
2016
2015
-
Koncept udržitelného nerůstu a nerůstové hnutí v Evropě
Ekonomika v souvislostech, year: 2015, number of pages: 20 s.
-
Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems
Proceedings of the 9th International Scientific Conference INPROFORUM: Common challenges - Different solutions - Mutual dialogue, year: 2015