Informace o projektu
Klientská aplikace systému Onedata pro Windows

Informace

Projekt nespadá pod Přírodovědeckou fakultu, ale pod Ústav výpočetní techniky. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
750/2024
Období řešení
7/2024 - 6/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
CESNET
Fakulta / Pracoviště MU
Ústav výpočetní techniky

Systém pro správu dat Onedata poskytuje komplexní možnosti distribuovaného uložení, sdílení a přístupu k datům. Z důvodu podpory FAIR principů a zpracování dat prostředky HPC je zvláště vhodný pro ukládání vědeckovýzkumných dat. Systém je využíván několika skupinami na Masarykově univerzitě, rovněž se chystá jeho nasazení v rámci služeb poskytovaných infrastrukturou e-INFRA CZ. Známou nevýhodou tohoto systému je absence nativní aplikace pro počítače s operačním systémem Windows.

Cílem projektu je vytvořit nativní aplikaci pro operační systém Windows, který bude zpřístupňovat data uložená v systému Onedata uživatelům tohoto operačního systému. Bude se jednat o aplikaci s jednoduchým grafickým rozhraním, ve kterém bude moci její uživatel provést autentizaci a nastavit základní parametry synchronizace. Uživatelé budou k datům přistupovat pomocí „virtuální složky“, se kterou budou moci pracovat běžným způsobem, který znají z obdobných aplikací poskytovaných komerčními cloudovými úložnými řešeními.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.