Informace o projektu
Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie
(MIKRO)
- Kód projektu
- MUNI/A/1013/2015
- Období řešení
- 1/2016 - 12/2016
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Masarykova univerzita
- Grantová agentura MU
- DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Přírodovědecká fakulta
- doc. RNDr. Ivo Rudolf, Ph.D.
- RNDr. Stanislava Bezdíček Králová, Ph.D.
- Mgr. Tomáš Buryška, Ph.D.
- Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.
- Mgr. Lukáš Fidrich
- prof. RNDr. Zdeněk Hubálek, DrSc.
- Mgr. Tatiana Kochláňová
- Mgr. Tereza Kubasová, Ph.D.
- Mgr. Karolína Mikšová
- doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
- Bc. Markéta Nováčková
- Mgr. Gabriela Rotková, Ph.D.
- Mgr. Martin Řezanina
- Mgr. Petra Straková, Ph.D.
- Mgr. Karolína Varmužová, Ph.D.
- Mgr. Markéta Vlková
- Mgr. Veronika Vrbovská, Ph.D.
Mikrobiologie je jednou z turbulentně se vyvíjejících vědních disciplín. Cílem projektu je vytvořit nezbytné předpoklady a zázemí pro realizaci vědeckovýzkumných studentských aktivit v celé šíři mikrobiologických témat, která jsou zpracovávána v rámci diplomových a dizertačních prací na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v magisterském studijním programu Experimentální biologie (studijní směr Mikrobiologie a molekulární biotechnologie) a doktorském studijním programu Biologie v oboru Mikrobiologie. Přidělené finanční prostředky budou využity k podpoře řešení výzkumných témat, která patří v tomto oboru k aktuálním a jejichž výsledky nacházejí bezprostřední uplatnění v základním i orientovaném výzkumu a v praxi. V tomto smyslu bude podpora zacílena na řešení témat zejména z oblastí molekulární diagnostiky patogenních mikroorganizmů, identifikace a taxonomie pro vědu nových mikroorganizmů, environmentální mikrobiologie (diverzita půdních mikroorganizmů), mikrobiální biotechnologie (výzkum technologicky významných druhů kvasinek), výzkum anaerobů a jejich aplikační potenciál, či rostlinná virologie (výzkum mykovirů). Řešení projektu umožní dílčím způsobem zvýšit vědeckou kvalitu studentských projektů, zpracování metodicky náročných témat na nejmodernějších přístrojích a prezentaci dosažených výsledku v odborných recenzovaných časopisech s impakt faktorem či v rámci národních a zahraničních konferencí. V neposlední řadě projekt umožní začlenění perspektivních studentů do renomovaných vědeckých týmů. Prostředky projektu specifického výzkumu napomohou znásobit výzkumný potenciál studentů mikrobiologie a napřímit jejich úsilí k nastartování jejich vědecké kariéry včetně uplatnění na poli evropského vědeckého prostoru.
Publikace
Počet publikací: 14
2017
-
Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek
Kvasný průmysl, rok: 2017, ročník: 63, vydání: 4, DOI
2016
-
Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe
Rok: 2016, druh: Vyžádané přednášky
-
Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast
Journal of Applied Microbiology, rok: 2016, ročník: 120, vydání: 6, DOI
-
Genotypová a fenotypová charakterizácia non-Saccharomyces kvasiniek
Rok: 2016, druh: Konferenční abstrakty
-
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera)
Kvasný Průmysl, rok: 2016, ročník: 62, vydání: 7-8
-
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Kvasný Průmysl, rok: 2016, ročník: 62, vydání: 7-8
-
Molecular survey of arthropod-borne pathogens in sheep keds (Melophagus ovinus), Central Europe.
Parasitology Research, rok: 2016, ročník: 115, vydání: 10, DOI
-
Non-Saccharomyces Yeasts and Their Importance in the Brewing Industry Part I -Brettanomyces (Dekkera)
Kvasný průmysl, rok: 2016, ročník: 62, vydání: 7-8, DOI
-
Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry. Part II
Kvasný průmysl, rok: 2016, ročník: 62, vydání: 7-8, DOI
-
Polyfázová taxonomie technologicky významných kvasinek
Rok: 2016, druh: Přehledové a vzdělávací texty