Informace o projektu
Zavedení nových metod pro charakteristiku kvasinek při výuce mikrobiologie
- Kód projektu
- FRVS/424/2013
- Období řešení
- 1/2013 - 12/2013
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR
- Fond rozvoje vysokých škol
- G - Tvůrčí činnost studentů
- Fakulta / Pracoviště MU
-
Přírodovědecká fakulta
- Mgr. Jana Čmielová, Ph.D.
- Mgr. Tereza Balážová, Ph.D.
- prof. RNDr. Ivo Sedláček, CSc.
Kvasinky jsou významnou skupinou mikroorganizmů, která je běžně využívána v potravinářských technologiích (výroba piva, víno, pekařské droždí atd.) i v moderních biotechnologických či molekulárně biologických postupech. Navržená inovace metod v předmětu "Speciální metody analýzy mikroorganizmů" seznámí studenty jak teoreticky tak prakticky s možnostmi izolace a práce s DNA kvasinek. Stanovení flokulace technologických kvasinek ve druhém inovovaném předmětu "Fyziologie bakterií - cvičení" reprezentuje jednu z mnoha běžných charakteristik průmyslových mikroorganizmů. Nové metody tedy umožní studentům praktické seznámení s postupy využívanými pro kvasinky.
Publikace
Počet publikací: 7
2015
-
Effect of Growth Conditions on Flocculation and Cell Surface Hydrophobicity of Brewing Yeast
The Journal of the American Society of Brewing Chemists, rok: 2015, ročník: 73, vydání: 2, DOI
2014
-
Comparison of DNA extraction methods in terms of yield, purity, long-term storage and downstream manipulation with brewer's yeast chromosomal DNA
The Journal of the American Society of Brewing Chemists, rok: 2014, ročník: 72, vydání: 1, DOI
-
Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces
Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov, rok: 2014
-
Surface characteristics and taxonomy of brewing yeasts
Kvasný průmysl, rok: 2014, ročník: 60, vydání: 7-8
2013
-
Inovace výuky mikrobiologie Oddělení mikrobiologie a molekulární biotechnologie, PřF MU Brno
Rok: 2013, druh: Konferenční abstrakty
-
Molecular characterization of brewing and wine yeast strains in the Czech Republic
Rok: 2013, druh: Konferenční abstrakty
-
PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts
Rok: 2013, druh: Další prezentace na konferencích