Festival vědy a techniky díky přírodovědcům opět v zelené

Nadšení a usměvaví přírodovědci a přírodovědkyně v zelených tričkách a v zelených stanech letos opět rozzářili ve dnech 6.– 8. září 2024 pavilon A brněnského výstaviště, včetně jeho přilehlého okolí. Téměř stovka studentek, studentů a zaměstnanců šířila na svých celkem čtrnácti stanovištích vědecké poznatky, zákonitosti a dovednosti ze svých oborů v praxi. Zájemci o matematiku si ji mohli také tradičně užít s hravostí a vtipem v divadle vědy.

3. 10. 2024 Adéla Dilhofová Kevin Francis Roche

Fotografie: Petr Ryp

Přírodovědecká fakulta se každoročně aktivně účastní Festivalu vědy, kterému letos do názvu přibyla i „technika“. Počet zapojených ústavů do této akce se každý rok rozrůstá.
Letos se jej zúčastnili:

  • Geografický ústav,
  • Ústav biochemie,
  • Ústav chemie,
  • Národní centrum pro výzkum biomolekul (NCBR),
  • Ústav geologických věd, ​
  • Ústav experimentální biologie, ​
  • Ústav fyziky a technologií plazmatu, ​
  • Ústav fyziky kondenzovaných látek, ​
  • Ústav teoretické fyziky a astrofyziky, ​
  • Ústav matematiky a statistiky,
  • RECETOX,
  • Český antarktický výzkumný program,
  • BIOSKOP

Přilehlé okolí pavilonu tradičně zpestřili astrofyzici a jejich vypuštění vodní rakety, návštěvníci si také mohli prohlédnout Slunce dalekohledem. Díky Ústavu chemie se návštěvníci mohli ponořit do tajů barev i vůní anebo si užít třaskající výbuchy.

Fotografie: Petr Ryp
Fotografie: Petr Ryp

Uvnitř pavilonu čekala na návštěvníky spousta dalších informací a atrakcí.

Ústav experimentální biologie nabídl mikropohled na různé druhy rostlin a živočichů, na kterých byl znatelný vliv imunity a stresu. Děti mohly také vidět podrobně např. vývojová stadia bource morušového anebo si vyzkoušet strašilku či švába „na vlastní dotyk“.

Díky fyzikům z Ústavu fyziky a technologií plazmatu návštěvníci mohli spatřit světelný (plazma) meč, proniknout do nanotechnologií anebo do kouzla opracování materiálu a jejich proměny. Studenti a studentky z Ústavu fyziky kondenzovaných látek ukázali, jak vypadají elektronické čipy, a odpověděli na otázku, zda je možné vidět atomy a molekuly.

Ústav geologických věd odkryl díky svému surovinnému kufříku bohatství naší Země. Studentky a studenti tak prakticky zdůraznili, které nerostné suroviny jsou klíčové pro náš průmysl a jaké každodenní předměty se z nich vyrábějí.

Na stáncích Ústavu matematiky a statistiky si návštěvníci mohli vyzkoušet stabilizaci kyvadla v obrácené poloze anebo Einsteinův kámen a další zajímavá tělesa, která se navzdory svému nekulatému tvaru kutálí.

Fotografie: Petr Ryp
Fotografie: Petr Ryp

Podrobnosti a zajímavosti (nejen) z každoročních pobytů na Stanici J. G. Mendela na Antarktidě se mohli návštěvníci dozvědět na stanovišti Českého antarktického výzkumného programu.

Podle organizátorů festivalu (Hvězdárna a planetárium Brno) navštívilo třídenní akci celkem na 10 000 návštěvníků a zúčastnilo se jí 375 popularizorátorů ze všech institucí.

Děkujeme všem našim studentkám a studentům, zaměstnankyním a zaměstnancům, kteří program připravili, a po všechny tři dny aktivně, trpělivě a s nadšením prezentovali to nejzajímavější ze svých oborů.

Video ohlédnutí:

Fotogalerie:

Fotografie: Petr Ryp


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.